Smaki Suwalszczyzny z Karolem Okrasą
Smaki Suwalszczyzny z Karolem Okrasą
Pośród wielu swoich podróży kulinarnych Karol Okrasa wybrał tym razem nie Mazury, Warmię czy Podlasie, lecz naszą Suwalszczyznę.
Dwa charakterystyczne dla kuchni z okolic Suwałk dania, ale przygotowane w nietypowy sposób, przedstawił Karol Okrasa w autorskim programie „Okrasa łamie przepisy”. Pierwszym „smakiem” były lokalne soczewiaki podane na jarmużu z wędzoną, swojską śmietaną. Drugim daniem, które zrobiło karierę na ekranie, okazały się bliny litewskie z nadzieniem z królika.
Wyjątkowe wariacje kulinarne Karola Okrasy idealnie współgrały ze scenerią Suwalskiego Parku Krajobrazowego, stanowiącego znakomite tło dla programu. Widzowie mieli okazję zobaczyć Karola Okrasę między innymi na tle jeziora Jaczno, które znajduje się niedaleko naszego pensjonatu Cisowe Sioło. Baśniowa kraina gór, dolin i jezior Suwalszczyzny stanowiła inspirację dla kucharza – ale nie jedyną! Okrasa z pasją opowiadał również o lokalnej kulturze, tradycji łączącej elementy polskie, litewskie i wschodnie.
My również przyłączamy się do kulinarnej pasji Pana Karola. Dziękujemy za docenienie walorów przyrody i dorobku kulturowego mieszkańców regionu, który często mylnie utożsamiany jest z Białymstokiem i całym Podlasiem, mazurskim Giżyckiem czy nawet Olsztynem na Warmii. Dokładamy starań, aby potrawy oferowane naszym gościom w pensjonacie agroturystycznym u podnóża Cisowej Góry były przygotowane z klasą i smakiem oddającym regionalne tradycje kulinarne przy użyciu lokalnych produktów. Suwalszczyzna zaprasza! Zasmakujcie w tutejszych widokach, atrakcjach i potrawach!
Pełne przepisy Karola Okrasy z wizyty na Suwalszczyźnie zobaczycie tutaj:
http://karolokrasa.pl/okrasa-lamie-przepisy/236-odcinek-145#first
Odcinek programu możecie obejrzeć pod linkiem:
https://vod.tvp.pl/video/okrasa-lamie-przepisy,smaki-suwalszczyzny,27824303
Data dodania: 2017-08-07